Την ώρα που η Τατιάνα με κυνήγαγε γύρω γύρω για να μου υπαγορεύσει τη λεττονική εκδοχή της ουκρανικής *μπορστ/ σκεφτόμουν τους πατατοφάγους του Βαν Γκογκ στη σλαβική εκδοχή/ την Τατιάνα μωρό με μάλλινες κάλτσες και μακρυμάνικη φανέλα ή βρακί από λινάτσα (καμιά σχέση αλλά είναι γνωστή η αδυναμία μου στους χαρακτήρες του Ντίκενς)/ σκυμμένη πάνω από μια γαβάθα αχνιστή μπόρστ/ ίσμπα, Σολζενίτσιν και σλαβικός μεσαίωνας/ Ματριόνα και μορφές που εξατμίζονται σαν υγρασία στα κουτάλια/ οι χοντρές χωρικές με τις γαλότσες και τα μουστάκια/ με μιά φράση all that meat and no potatoes .
*Συνταγή για μια μαρμίτα Μπορστ (και για όσους έχουν ευαισθησία στα δόντια)
-κοτόπουλο
-φασόλια (μουλιασμένα για ένα βράδυ ή κόκκινα φασόλια Κύκνος)
-πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-ένα μικρό λάχανο
-κρεμμύδια
-καρότα
-παντζάρια (βρασμένα και κομμένα σε κύβους/ διατίθενται βρασμένα στα σουπερμάρκετ)
-πιπεριές (πράσινες)
-ντομάτες στο μπλέντερ
- 3/4 ποτηριού πουμαρό
-μαϊντανός
-αλάτι
-πιπέρι
Βράζω το κοτόπουλο (να ψηθεί) μαζί με τα φασόλια (να μαλακώσουν) και τα παντζάρια. Στη συνέχεια προσθέτω τις πατάτες. Ταυτόχρονα ετοιμάζω τα κρεμμύδια. Τα τσιγαρίζω και μόλις πάρουν χρώμα χρυσαφί ρίχνω μια κουταλιά αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνω στο τηγάνι τα καρότα και τις πιπεριές και στη συνέχεια τις ντομάτες και το πουμαρό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσουν για δέκα λεπτά περίπου. Ίσως χρειαστεί να ρίξω και μερικές κουταλιές νερό. Στο σημείο αυτό πιτσιλάνε τα πάντα. Προφυλάξου. Πίσω στην κατσαρόλα οι πατάτες και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα. Προσθέτουμε το λάχανο κι ό, τι έχουμε ετοιμάσει στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε. Χαζεύουμε τους κόκκινους ιριδισμούς προτού καταβροχθίσουμε λαίμαργα το πρώτο πιάτο.